No dobrze, za nami już trochę teorii, teraz czas na nieco praktyki. 😉 Co ciekawego moglibyśmy przygotować dla naszego dziecka na śniadanie, zwłaszcza dla dziecka, które unika śniadań i spożywa je niechętnie? Propozycji może być wiele, jednak w dzisiejszym wpisie zajmę się jedną z nich – różnymi rodzajami tostów.
Tosty są bardzo popularnym daniem przyrządzanym na śniadania. Robi się je szybko, wykorzystać do nich można zarówno ser, wędlinę, jak i warzywa, tworzą więc zbilansowany posiłek (choć według niektórych nieco zbyt kaloryczny). Większość dzieci bardzo lubi zapiekany ser, dlatego też tego rodzaju potrawa przyrządzana na śniadanie również naszym pociechom może przypaść do gustu.
Tosty przyrządzać możemy w różny sposób – w piekarniku, w tostownicy, możemy wykorzystać do ich stworzenia toster lub mikrofalówkę. Tosty będą się znacznie się między sobą różnić, w zależności od tego w jaki sposób je przygotujemy.
- Tak mogą wyglądać tosty z tostownicy
Tostery mają tę zaletę, że tworzą różne ciekawe wzorki na pieczywie tostowym. Tostownice z kolei pozwalają na stworzenie smacznych i ciepłych tostów z serem, warzywami i wędliną w środku.
Mikrofalówka i piekarnik pozwolą nam stworzyć kanapki, w których na wierzchu będzie zapieczony ser z przyprawami, pod nim zaś będzie wędlina, warzywa, a także pieczywo tostowe.
Osobiście proponuję poeksperymentowanie z różnymi rodzajami tostów, z pewnością któryś z nich szczególnie zasmakuje dziecku. Możemy nie tylko bawić się z różnymi sposobami przyrządzania tostów, ale również kombinować ze składnikami wchodzącymi w ich skład.
Dla przykładu, korzystać możemy z różnych gatunków sera, warzyw (cebula, papryka, pieczarki, oliwki), czy też zastępować mięso łososiem lub tuńczykiem. Wiele zależy tutaj od naszej inwencji oraz reakcji dzieci. Jeśli reakcja będzie pozytywna – powinniśmy kontynuować nasze próby stworzenia idealnych tostów na śniadanie dla naszych dzieci.